Namsos bys Historielag

1940 - 1945

Kjempet og falt for Tyskland

Bilde3.jpg

 

Eystein Bech under en begravelse av en soldat på Østfronten først på 1940-tallet.

Mange nordmenn kjempet for Tyskland under 2. verdenskrig, og en av dem var Eystein Bech fra Namsos. Han hadde graden SS-Untersturmführer i Wehrmacht, noe som tilsvarer den laveste offisersgraden. Som fenrik i den norske hær.

Bech vokste opp i Namsos, og var sønn av Ragnhild og Arne Bech. Mange husker nok Arne Bech som en kjent lærer i byen gjennom mange år.

Eystein Bech ble født 17. september 1918, og etter middelskoleeksamen i Namsos i 1935, gikk han senere befalsskolen. Han deltok i kampene mot Tyskland etter okkupasjonen i april 1940, men meldte seg tidlig til tysk militærtjeneste da Norge kapitulerte. Bech hadde da flyttet til Oslo, hvor han ble gift med Jackie Johansen. Han ble etter hvert sendt til Østfronten, hvor han kjempet i tysk uniform mot de sovjetiske styrkene.

Bech var sjelden hjemme i Namsos under krigen, men det finnes et bilde av han i tysk uniform som ble tatt foran noen jernbanevogner utenfor Lokstallen i Solvanggata. Han døde under kampene i Karelen på Østfronten 7. mars 1944, 25 år gammel. Nærmere bestemt nordvest i dagens Russland.

I minneordet som stod på trykk i avisa Nordtrønderen og Namdalen, stod det at han var en av de yngste offiserene i de frivillige norske avdelingene som kjempet på tysk side.

Etter den norske kapitulasjonen 10. juni 1940, jobbet Bech som politimann i Oslo. Der ble han etter hvert løytnant i politiets beredskapsavdeling. Han meldte seg så som frivillig til tysk tjeneste i det norske politikompaniet. Etter hvert avanserte han til graden SS-Untersturmführer, og var sjef for det norske politikompaniet.

Ifølge en oversikt over frivillige nordmenn i tysk tjeneste, står det at Bech var medlem av det andre norske politikompaniet. Det ble satt opp under ledelse av politikaptein Egil Hoel. Kompanibefal var løytnant Erling Waksvik, politifullmektig Othar Lislegaard og sersjant Eystein Bech. Kompaniet lå noen uker i Holmestrand før det ble sendt til Sennheim i Tyskland for videre opplæring.

Politikompaniet ble høsten 1943 sendt til fronten ved landsbyen
Kestenga i Loukhsky-distriktet i republikken Karelia i Russland. Den ligger på den nordlige bredden av innsjøen Topozero. Der ble Bechs kompani underlagt Oppklaringsbataljon 6 (AA 6) ved "6. SS-Gebirgsdivisjon Nord." Eystein Bech ble som nevnt skutt av sovjetiske styrker 7. mars 1944, og kompaniet kom tilbake til Norge i mai samme år.

Eystein Bech var også engasjert i Nasjonal Samlings arbeid. – Vi må gå helt inn for saken med absolutt alle konsekvenser det fører med seg. Her oppe ligger vi ikke av eventyrlyst, men bare for å gi Quisling muligheten til å bygge opp et fritt, nasjonalistisk Norge, sa han i et intervju med Nordtrønderen og Namdalen litt tidligere under krigen, mens han tjenestegjorde oppe i Karelen-området.

Bilde1.jpg

 

Avgangsklassen ved Middelskolen i Namsos i 1935. Vi ser Eystein Bech i bakerste rekke, nummer seks fra venstre.

Kalender

Oktober 2022
M T O T F L S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

facebook